Strandröjning

Projekt Utsikt Byske Södra

Utsikt Byske Södra.

Tack vare ett enormt stöd från ortsbefolkning, stugägare och entreprenörer i närområdet har vi kunnat genomföra vår vision om ett öppnare Byske!!

Det hela startade med ett samarbete mellan Södra Ytterstfors Byaförening och Byskes MåBra grupp, vi skickade en ansökan om EU-stöd som fick bifall från Mare Boreale till att utföra Projekt Utsikt Byske södra.

Mare Boreale gav oss i början på 2012 bifall på vår ansökan om EU-medel för att ta bort växtligheten nere på Södra Ytterstfors badstrand.  

Hösten 2011 arbetade projektledningen enbart med pappersarbete, ansökningar skickades fram och tillbaka, markägarmedgivande och medfinansieringsletande för detta projekt, Utsikt Byske, som vi, Lillemor och Jörgen – Södra Ytterstfors Byaförening, drivit tillsammans med Byskes MåBra-grupp med Görel Eklund och Pär Antonsson i spetsen. Nu börjar vi se ljuset i tunneln och projektet börjar lida mot sitt slut.

Medfinansiärer: Mare Boreale, Medlemmar i Södra Ytterstfors Byaförening, Ortsbefolkning, Stugägare, Ytterstfors Maskincenter, Skellefteå Skogskonsult AB, Finnträsk, Hemmafröjd, Byske Gummiverkstad, Alf Eriksson, Lars Marklund och IK Vargarna (Byske hockey) ställde upp och jobbade ideellt samt lånade ut utrustning till de som behövde och ville hjälpa till. Uppslutningen har varit helt magisk. Under hösten 2012 har det stubbröjts och markberetts på stranden, vilket till viss del även sponsrats av ovan nämnda entreprenörer.  

Stort tack till er ALLA för ert stöd och er medfinansiering, både i form av arbetskraft och även pengar och andra medel!!! 

Projektet har även uppmärksammats i media, klicka här för att ladda ner artikel från Folkbladet 2012-11-17

Avslutningsmiddag för projekt Utsikt Byske södra intogs på Byske Gästgiveri, mycket god mat och trevlig samvaro. Till middagen var samtliga medfinansiärer inbjudna, det var mycket kul att så många kunde komma!!

Innan middagen presenterades projektet av Pär och Jörgen, de visade en PowerPoint och berättade om projektet från start till slut. Efter detta så gjordes en utvärdering, resultatet av denna hittar ni genom att klicka här. Utvärderingen speglar hur/vad Byskes Handlare, ortsbefolkning, stugägare i närområdet och lokala entreprenörer tycker om projektet i dess helhet.

Ni kan även ladda ner PowePointen, i pdf-format, som visades under middagen genom att klicka här.

Nedan ser ni även en samling bilder från den jättetrevliga avslutningsmiddagen.

 

Framtid Pga den otroligt blöta sommaren och hösten 2012 har vi inte kunna elda upp alla stubbar och allt ris som kommit upp då stranden stubbrensats och markberetts. Dessa högar kommer att eldas upp till våren i samband med den årliga strandrensardagen som anordnas av Södra Ytterstfors Byaförening.

Vi jobbar då även med att städa den vackra Furuögrundsleden som går längs stranden, vi ser till att leden har bark och att den är framkomlig.

Eftersom vi fått medel till detta projekt – Utsikt Byske södra, från Mare Boreale så har vi ett åtagande att hålla öppet stranden under en 5-års period. Detta innebär att vi varje kommande höst kör en dag med röjning sly/ris på stranden.

Inbjudan till dessa dagar kommer att läggas ut här på Södra Ytterstfors  Byaförenings hemsida och även facebook-sidan. Vi kommer även att sätta upp information på Byske badhus och på samhällets anslagstavlor.
Projekt Utsikt Byske södra har gett ringar på vattnet..

Byske har levt upp och flera initiativ har tagits av privatpersoner och markägare i närområdet. Det har skett ytterligare röjning av ris och sly på flertalet ställen i Byske vilket ger ett vackert och öppet landskap.
Ytterligare sevärdheter i Byske som är värda att uppmärksamma: Furuögrundsleden som går från Byske Camping efter älvs- och havsnära områden ända till Kålviken i Furuögrund. Efter sträckan vid Södra Ytterstfors badstrand har byaföreningen påbörjat skapandet av en Trollstig där vi hoppas att besökande lämnar något litet skogsväsen efter sig…

Visioner finns om att skapa ett naturgym efter Furuögrundsleden/Hälsorundan som bl.a. går nere på Tjärholmen. Vi hoppas att visionen lever vidare och att vi tillsammans fortsätter att hjälpas åt för att skapa ett vackert och levande samhälle!

Stort tack till våra medfinansiärer och samarbetspartners som trott på oss och ställt upp tillsammans med oss för vår vision i projektet Utsikt Byske Södra!!

 

 

 

 

 

 //Projektledningen: Lillemor, Jörgen, Görel och Pär

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>